Adevăruri despre LEMURI

animale pet

O mare parte din voi/noi, când aud melodia „I liked to move it move it” se gândesc la King Julien și implicit lemuri. Aceste animale ochioase și extraordinar de simpatice locuiesc în Madagascar, dar la un moment dat au locuit în Africa unde nu s-au împăcat prea bine cu maimuțele și au plecat. Mai mult sau mai puțin. Urmează acum o listă de chestii cool despre lemuri în care o să explic și treaba cu Africa.

În primul și în primul rând, luați de aici un lemur care se bucură de soare.

6327208491_76b23c8dff

Cuvântul „Lemur” vine din limba latină și înseamnă „spirit al nopții”. De altfel, lemurii sunt animale nocturne și la zoo le găsești adesea dormind ziua. Din păcate, din acest motiv, lemurii din specia Aye-Aye sunt adesea prinși și uciși de băștinași care cred că aceștia au legătură cu „spiritele rele”.

Why, hello there!

Why, hello there!

Dieta lemurilor este foarte diversă. Cel mai mult mănâncă fructe și frunze, în special fructe de Tamarind. Dar se mulțumesc și cu flori, insecte, ierburi, lemn putrezit, coajă de copac și sevă. Partea și mai fascinantă este că atunci când nu au ce mânca hibernează o vreme. Cam ca mine când e frigiderul gol.

tumblr_nx8z4vXyD31u0sqi8o1_500

În ceea ce privește anatomia lor, lemurii diferă de la specie specie. Cel mai mic lemur (Lemurul pigmeu) cântărește 30 de grame, cât o ciocolată. Iar cel mai mare ochios cântărește aproape 7 kg. Un alt lucru interesant, coada lor este mai lungă decât corpul. Lungi sunt și degetele care îi ajută să se cațere și nu au gheare ci unghii. Mai mult de atât, au o unghiută pe degetul doi cu care își fac toaleta (se poate observa în gif-ul de mai sus).

Female-red-fronted-lemur-grooming

O super chestie: Există lemuri cu ochi albaștri!

LEMUR

Încă o chestie pe care sigur nu o știai, lemurii comunică prin mirosuri unii cu alții. Fie că folosesc glandele de la nivelul mânii, fie că mișcă din coadă. Iar când vine vorba de soare, merg în grup să facă plajă.

article-2336774-1A2CF391000005DC-738_964x680

Hai să vă spun și despre viața de familie. Lemurii sunt foarte sociabil și trăiesc în grupuri. Puiuții sunt purtați de mama lor în gură până când suficient de puternici să se țină pe picioare (câteva săptămâni). Din acel moment mai sunt cărați o vreme în spate.

ring-tailed-lemur-mother-and-baby-cyril-ruoso

Care e treaba cu Africa? Lemurii locuiau în Africa, dar maimuțele reprezentau o competiție prea mare pentru resurse și în consecință s-au mutat în Madagascar plutind pe bucăți de lemn și alte obiecte.

Și două lucruri triste: o parte din speciile de lemuri sunt pe cale de dispariție și mai mult de jumătate din pui nu ajung la maturitate. Din fericire, pufoșii se adaptează cu ușurință și în funcție de resurse se reproduc mai mult sau mai puțin. Pot chiar să-și încetinească metabolismul.

Mai luați niște poze și gifuri.

2002001tumblr_o2wej5gjEk1ujef8vo1_400tumblr_o4ekidWbbL1uji68co1_400tumblr_o5w12xk09l1ukldkho1_400

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa 1

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu